Home / Geen categorie / Voor wie leef jij?

Voor wie leef jij?

IK BEN ER EVEN NIET DAG

Op 1 mei was het “ik ben er even niet” dag voor vrouwen. Een campagne van Womeninc. voor vrouwen die de zorg dragen voor anderen.

Onze oma zei honderd jaar geleden: ‘Niet klagen maar dragen’.

Toch ging oma op haar 14e in hongerstaking. Omdat ze nog 1 jaartje naar school wilde. In plaats van thuis de zorgtaken op zich te nemen. Zij wilde voor zichzelf leven, al was het maar 1 jaartje extra.

Anno 2015 zijn we doorgeslagen de andere kant op. Het ziekteverzuim wegens stress is onder vrouwen verachtvoudigd ten opzichte van 5 jaar geleden. De combinatie werk / mantelzorgtaken / gezin / ontwikkeling / sociaal leven, zorgt ervoor dat we opnieuw de vraag stellen:”voor wie leef ik?”

VOOR WIE LEEF JIJ?

Tel eens voor jezelf hoeveel uitspraken je herkent:

 • Ik heb te weinig tijd voor mijzelf
 • Ik voel mij vaker down dan vroeger
 • Mijn hoofd komt vaak niet goed tot rust
 • Ik val vaak moeilijk in slaap
 • Ik heb te weinig sociale contacten
 • Ik kan mij niet herinneren wanneer ik voor het laatst ontspannen tijd voor mijzelf had
 • Als ik ’s morgens op sta voel ik mij over het algemeen niet goed uitgerust
 • Ik zou het liefst ander werk zoeken, maar heb teveel verantwoordelijkheden
 • Ik heb regelmatig te weinig energie om iets te ondernemen
 • Het zou fijn zijn als iedereen thuis  dagelijks even compleet met rust laat
 • Als ik voor kleding ga shoppen weet ik niet eens meer wat ik nou echt leuk vind
 • Hoe hard ik ook werk, mijn to do lijst blijft even lang
 • Ik wil wel gezonder eten  maar kom er niet aan toe
 • Hobby’s, wat zijn dat ook alweer?
 • Ik vind het moeilijk om te zeggen wat ik écht wil
 • Ik voel me moedeloos
 • Het voelt alsof ik niet alles uit het leven haal
 • Tegen de tijd dat ik naar de sportschool kan, zit ik al uitgeput op de bank
 • De zorgtaken vergen teveel van mij

Herken  jij je in enkele of zelfs veel uitspraken uit de lijst? Lees dan zeker verder!

janis joplin

LEEF JIJ VOOR ANDEREN?

De uitspraken uit de lijst zijn afkomstig van vrouwen die te weinig voor zichzelf leven. Omdat ze van nature verzorgend zijn. Behulpzaam. Omdat vrouwen sinds mensenheugenis gewend zijn zich primair op de behoeften van anderen te richten. Omdat ze zijn gaan geloven dat ze aan hoge verwachtingen van zichzelf en anderen moeten voldoen. Omdat ze dragen en niet klagen.

Het kan gebeuren dat  je daardoor te weinig aandacht aan jezelf besteedt.

Dat gaat beetje bij beetje.

Je bent vaker moe, prikkelbaar, zit niet meer lekker in je vel. Meestal kom je daar vanzelf weer boven op. Maar niet altijd. Bijvoorbeeld als je te lang je innerlijke stem negeert. Niet op tijd ingrijpt. Dan is er meer voor nodig dan een kleine peptalk om jezelf weer op de rails te krijgen. En weet je dat je iets moet gaan veranderen.

VOORKOM EEN BURN-OUT OF EEN BORE-OUT!

Zou je hier wel wat aan willen doen? Zodat jij niet in een burn-out of bore-out terecht gaat komen? Als je je herkent in een aantal uitspraken uit de lijst, dan liggen die op de loer.

Ik begrijp heel goed dat je niet in hongerstaking wilt gaan om je leven te veranderen. Dat je vindt dat klagen niet helpt. Dat je niet zomaar allerlei taken neer kunt leggen.

Ik weet, net als jij, ook dat een overmaat aan (ver)dragen niet werkt. Daarom was 1 mei een mooi protest. De dag op zich zal voor jou niks écht veranderen. Want dat moet je zelf doen. Met mijn hulp, als je dat wilt.

Hieronder alvast een actie die je kunt ondernemen om vandaag al het heft in handen te nemen:

Met onderstaande opdracht breng je in kaart op welk gebied je je leven meer inhoud kunt geven.

levenswiel, stressreductie, persoonlijke ontwikkeling, zorgen voor jezelf

Stel je deze cirkel voor als jouw levenswiel.

1.    Teken de cirkel na.

2.    Verdeel de cirkel in zeven stukken:

3.    Hoe vind jij dat je op elk gebied scoort? Kleur de vlakken in aan de hand van je score. Helemaal ingekleurd, betekent dat je leven op dat gebied 100% naar je zin is. (n.b. Het kan zijn dat een gebied helemaal niet van toepassing is op jouw leven en dat dit geen enkel probleem is voor jou. In dat geval kleur je dat gebied ook helemaal in).

4.    Op welke gebieden scoor je op dit moment in je leven het laagst? Maak een top 3 van deze gebieden.

5.    Maak voor ieder gebied uit je top 3 een actie plannetje dat je op korte termijn kunt uitvoeren. Het maakt niet uit als dat een heel klein stapje in de goede richting is. Als je iedere dag of week een procentje erbij pakt, heb je uiteindelijk een wiel waarmee jij door je leven kunt rollen.

6.    Vier je succes zodra jij een plan hebt uitgevoerd en daarmee meer tijd, rust of juist plezier voor jezelf hebt gecreëerd.